
اخبار و مقالات
بیمارستان پیامبران
هفته جهاني آگاهي از آنتي بيوتيك ها
از مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک ها بپرهیزید.
تجویز و انتخاب آنتی بیوتیک ها بر عهده پزشک است تا طی تکمیل دوره درمانی صحیح و تعداد مناسب آنتی بیوتیک ها، درمان بیمار تضمین نمایید. تقریبا تمامی داروها عوارض ناخواسته ای را ایجاد می کنند اما می توان با انتخاب صحیح و مصرف درست آنها تحت نظر پزشک عوارض آنها را کنترل نماییم. ممکن است پس از گذشت دو یا سه روز از مصرف آنتی بیوتیک ها علائم بیماری از بین برود اما این به منزله بهبودی و قطع دارو نیست. دوره درمان را مطابق تجویز پزشک کامل نمایید. مصرف داروهای مسکن را بدون صلاحیت علمی به دیگران توصیه نکنید. عوارض و صدمات داروهای ضد درد و مسکن ها از جمله عوارض کلیوی و کبدی گاه غیر قابل برگشت و جبران ناپذیر است. ناپدید شدن علائم بیماری ممکن است بهترین دلیل برای قطع مصرف دارو به حساب آید که در بسیاری از موارد ممکن است منجر به شکست درمان گردد. توصیه به تکمیل دوره درمان را فراموش نکنیم. مصرف داروهای ضد بارداری در زنان نیز خطر لخته شدن خون، حملات قلبی و مغزی را به خصوص در زنان سیگاری بالای 35 سال شدت می بخشد. اغلب آنتی بیوتیک ها به دلیل مشکلات گوارشی که ایجاد می کنند بهتر است پس از غذا مصرف شوند. اما برخی از آنها نیز باید با معده خالی مصرف شوند تا اثرات درمانی بیشتری داشته باشند. حتما در این مورد از پزشک یا داروساز سوال کنید.
بهترین مایع برای مصرف آنتی بیوتیک ها، آب است اغلب آنتی بیوتیک ها بهتر است با شیر، آبمیوه، چای و نوشابه مصرف نشوند.
مصرف همزمان لبنیات و مکمل های حاوی آهن ، روی و منیزیم با آنتی بیوتیک ها اثرگزاری آنتی بیوتیک ها را کاهش می دهد. بهترین فاصله زمانی مصرف آنتی بیوتیک ها و سایر مکمل های دارویی حداقل 3 ساعت است. قرصهای جلوگیری از بارداری میتواند اثر برخی از آنتی بیوتیک ها را کاهش یا افزایش دهد. از پزشک یا داروساز خود مشاوره بگیرید. با مصرف آنتی بیوتیک ها در خانم های باردار ممکن است از جفت عبور نموده و به جنین آسیب برسانند. مصرف آنتی بیوتیک در شیر دهی نیز ممکن است از شیر عبور کرده به نوزاد صدماتی را وارد نماید. حتما پزشک را در جریان بارداری و شیردهی قرار دهید. آنتی بیوتیک ها ممکن است باعث کاهش اثر قرص های ضد بارداری شوند. شاید لازم باشد در طول مصرف آنتی بیوتیک ها از روش های دیگر ضد بارداری هم استفاده شود .
بیماران بایستی پزشک را در جریان حساسیت های دارویی ، بارداری و شیردهی ، مصرف سایر داروهای شیمیایی و گیاهی ، سایر بیماریها وکلیه شرائط خاص خود قرار دهند. عوارض آنتی بیوتیک ها عمدتاً شامل ناراحتی های گوارشی ، تهوع، اسهال یا مدفوع نرم است. در صورت داشتن عوارض جانبی باید با پزشک تماس گرفت. سایر عوارض احتمالی آنتی بیوتیکها عبارتند از : دردهای شکمی ، پلاک های سفید بر روی زبان، وجود ترشح یا خارش ناحیه تناسلی در خانم ها ، حساسیت به نور آفتاب و واکنش های آلرژیکی مي باشد.
منبع: معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی ایران ، واحد تحقیق و توسعه